Betydelsen av patientens upplevelse av sin hälsa-sömn-aktivitet

Zoom

Vi hälsar Anna Kjellsdotter, leg. sjuksköterska och docent, välkommen att föreläsa om betydelsen av patientens upplevelse av sin hälsa-sömn-aktivitet för att stödja egenvårdsåtgärder och fastställa realistiska mål tillsammans med patienten för ökad tilltro till egen förmåga.

Hur kommunikation kan ske för personer som fått afasi efter en förvärvad hjärnskada.

Zoom

Vi hälsar Kerstin Gustafsson, leg. logoped vid Danderyds sjukhus och Afasi-Center välkommen att föreläsa om hur kommunikation kan ske för personer som fått afasi efter en förvärvad hjärnskada. -Det är lite som detektivarbete att söka ledtrådar till varje persons alldeles egna sätt att kommunicera. För även om talförmågan är begränsad finns det många andra sätt att meddela sig på. Peka på bilder, använda gester, rita, skriva, säger Kerstin.

Texttelefoni

Simonsland Viskastrandsgatan 5, Borås

Välkomnar vi Anders Larsson, tjänsteansvarig på Texttelefoni som berättar och visar hur man kommunicerar med hjälp av deras kostnadsfria tjänster. Alla är välkomna, deltagandet är gratis på Träffpunkt Simonsland

Exekutiva funktioners betydelse för kommunikationen

Zoom

Vi hälsar Camilla Olsson, forskare och logoped vid Uppsala universitet välkommen att föreläsa om exekutiva funktioners betydelse för kommunikationen. Deltagandet är kostnadsfritt och kommer att vara digitalt via Zoom.

Svårt för närstående vid afasi – Monica Blom Johansson, lektor och logoped vid Uppsala universitet

Zoom

Vi hälsar Monica Blom Johansson, lektor och logoped vid Uppsala universitet välkommen! När: den 2 november kl 15.00-16.00 Var: Kostnadsfritt och digitalt via Zoom Anmäl dig till info@sambi.nu senast dagen innan aktuell föreläsning, så får du länk för inloggning. Möjlighet finns även att titta tillsammans, på Träffpunkt Simonsland, Viskastrandsgatan 5, i Borås. - Min forskning rör framför allt psykosociala konsekvenser vid afasi och hur man kan ge stöd och samtalsträning till närstående, säger Monica. Om Monica: universitetslektor och studierektor för Logopedprogrammet vid institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap Uppsala universitet. Undervisar främst om afasi och vetenskaplig metod.

ALLA SKA HA MÖJLIGHET ATT LÄSA PÅ SINA VILLKOR – LÄS PÅ DET SÄTT SOM PASSAR DIG !

Zoom

ALLA SKA HA MÖJLIGHET ATT LÄSA PÅ SINA VILLKOR – LÄS PÅ DET SÄTT SOM PASSAR DIG ! Har du, eller någon du känner, någon form av läsnedsättning eller synnedsättning som gör att det är svårt att läsa med ögonen? Exempel på nedsättningar är: • läs- och skrivsvårigheter, till exempel dyslexi • synnedsättning • andra fysiska funktionsnedsättningar, exempelvis rörelsehinder och hörselskada • intellektuell funktionsnedsättning • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism och adhd • tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada Välkommen på en digital träff där du får veta vilka rättigheter och möjligheter som finns att läsa på Läs mer »

Funktionsrätt VG bjuder in till en digital föreläsning i samarbete med Suicide Zero – Våga fråga Äldre!

Zoom

Digital föreläsning - Våga fråga-Äldre Föreläsningen riktar sig till människor som i sitt ideella arbete kommer i kontakt med äldre, men också till dig som anhörig, vän eller som på annat sätt möter äldre i din vardag. Onsdag 15/11 kl.15.00 - 16.30 Kostnad: Gratis Plats: Träffpunkt Simonsland, Plan 2, Åsikten Arrangeras av: Funktionsrätt VG/ Sambi-projeket i samarbete med Suicide Zero. Anmäl dig via E-post ombudsman@funktionsrattvg.se senast dagen innan aktuell föreläsning.

LÄSNING – EN VIKTIG DEL AV VÅR VARDAG !

Zoom

LÄSNING – EN VIKTIG DEL AV VÅR VARDAG ! Digital inspirationsträff för läsombud/högläsare, anhöriga och arbetsgrupper kring högläsning. Föreläsare och inspiratör, Catharina Kåberg. Föreställ dig hur det skulle vara att inte kunna läsa dagstidningar, böcker eller information. Så ser verkligheten ut för många med lässvårigheter på grund av funktionsnedsättning eller ålder. Läsombud, frivilliga högläsare och anhöriga kan bidra till en meningsfull vardag genom att förmedla lättlästa böcker och andra tillgängliga medier, eller genom att läsa högt. Att få ta del av eller förmedla litteratur är en glädjekälla både för den som lyssnar och för den som läser. En Läs mer »

Internationella Funktionshinderdagen

Den 3 december uppmärksammar SAMBI den Internationella Funktionshinderdagen genom att Elaine Johansson ordförande i Funktionsrätt VG och FUB VG ger en föreläsning om mänskliga rättigheter utifrån konventionen. Tid & Plats: klockan 11.30-12.30, Kulturhuset/Stadsbiblioteket i Borås. Fler aktiviteter genomförs under dagen. Programmet kommer inom kort. Öppettider: kl. 11-16, Adress: P.A Halls Terrass, i Borås.

Mat & Prat-träff på Träffpunkt Simonsland

5 december arrangerar SAMBI en mat & prat-träff med FUB Borås, på Träffpunkt Simonsland. Vi lagar egen pizza och pratar. Måltidsdryck och sallad ingår Det är gratis att delta! När: 5 december (5/12) kl 17-19 Var: Träffpunkt Simonsland Lokal Matlusten, Viskastrandsgatan 5, i Borås Anmälan: e-post, janet@sambi.nu Tel. 070 79 11 290.  Ange om du har allergi! Antalet platser är begränsat. Välkomna hälsar Lotta och Janet!

Till toppen